Сертификати на диаманти

Какво представлява сертификата на диамант?

Диамантите са естествени камъни и всеки един има уникални вътрешни и външни характеристики. Освен големината и цвета, вътрешните характеристики на диаманта, появили се при самото му създаване, също определят качествата му. Ценността на диаманта се определя въз основа на тези качества.

Четирите важни характеристики използвани за оценяване на диамантите са познати като “4те C на диаманта”: цвят, качество, шлифоване и карати. Тези характеристики се оценяват от експертите по диаманти и се документират подробно. Този документ се нарича доклад за оценка или сертификат на диаманта. Сертификатите на диамантите са важни, защото съдържат информация за качеството и стойността на камъка в бижуто Ви.

  • Диаманти с GL сертификат
Всички GL диаманти са грижливо подбрани от проверени доставчици от страните-участнички в Процеса Кимбърли. Диамантите с GL сертификат са с цвят H Colour, качество VS и шлифовка Very Good. 
  • Диаманти с GIA сертификат

Съществуват много местни и международни институти за оценка на диаманти, които издават сертификати като GIA, HRD, IGI, AGS, други. GIA (Gemological Institute of America), неправителствен институт в областта на гемологията, е най-известният и уважаван институт за оценка на диаманти в света. 

  • Диаманти с HRD сертификат

HRD означава „Hoge Raad Voor Diamant“ на фламандски, което означава „Висш съвет на диамантите“. Базирана в Антверпен, тя е голяма гемологична лаборатория и водещ авторитет в областта на диамантите в Европа. HRD предлага сертифициране на бели диаманти, диаманти с елегантни цветове, обработени диаманти и дори лабораторно отгледани диаманти.