САМО ДНЕС 27/04/2024г. 50% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ БИЖУТА С ДИАМАНТ

5 Любопитни факта за диамантите

Kой не обича диаманти? Освен брилянтни, бляскави, спиращи дъха и мистериозни, тези популярни скъпоценни камъни са изключително интригуващи. Защо? Ето 5 впечатляващи факти, които ще ви накарат да се влюбите още повече в този скъпоценен камък.

Кой не обича диаманти? Освен брилянтни, бляскави, спиращи дъха и мистериозни, тези популярни скъпоценни камъни са изключително интригуващи. Защо можем да кажем това? Ето 5 впечатляващи факти, които ще ви накарат да се влюбите още повече в този скъпоценен камък.

 

1. Къде се формират диамантите?

Диамантите се образуват за период от милиард или повече години дълбоко в земната кора, на около 150 км дълбочина, и се изтласкват на повърхността от вулкани. Повечето диаманти биват открити във вулканична скала, наречена кимбърлит.

 

2. Диамантени цветове

Не всички диаманти са бели, тъй като примесите придават на диамантите нюанси на синьо, червено, оранжево, жълто, зелено и дори черно. Ярките сини, зелени и розови диаманти са най-редките.

 

3. Най-големият диамант

На 26 януари 1905 г. в рудника Премиер в Южна Африка е открит найголемия известен диамант в света. Той е наречен „Кулинан“, по името на собственика на мината и тежи 621,2 грама или 3106 карата.

 

4. Диамантените в годежните пръстени

Традицията да се подарява диамантен пръстен, когато се иска ръката на някого, датира от 1477 г. Ерцхерцог Максимилиан от Австрия подарява на годеницата си Мери от Бургундия пръстен с диамант. Пръстена бил направен от тънки плоски парчета диаманти във формата на „М“. Диамантите винаги са били символ на богатство, просперитет и любов и все още са популярен избор за влюбените.

 

5. Кой е най-скъпият диамант?

Диамантът “Кохинор” е най-скъпият диамант в света, защото всъщност е безценен. Той никога не е бил продаван за пари. “Кохинор” е 105-каратов диамант, който първоначално е бил 190-каратов.  Открива се от роб в Индия още през 56 г. пр.н.е. Става особено популярен през 1911 г., когато е поставен в Малката кралска корона на Великобритания, изработена за кралица Мария.

 

Ето, че заобичахме още повече диамантите, заради тяхната богата история, впечатляващи характеристики и красота.

Разгледайте нашата колекция и напълнете очите си с тяхната прелест. 

Сподели статията

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Други теми

Karat V Zlatoto Kakvo Oznachava

Карат в златото – какво означава?

На нашия уебсайт ще намерите пръстени и бижута, налични в няколко различни златни карата: 14K и 18K. Но какво означава Карат? И как да изберете между тях за вашите златни бижута?

Zhalto I Byalo Zlato Razliki I Koe Da Izberete

Жълто и Бяло злато – разлики и кое да изберете?

Ние от Бижута Давков Ви предлагаме разнообразие от бижута от злато. Сигурно сте забелязали, че може да избирате между жълт и бял цвят на златото. Какви са разликите, дали бялото злато наистина е злато и кое да изберете?

Bizhutata Perfektnite Podaraczi Za Vseki Povod

Бижутата – перфектните подаръци за всеки повод!

Празниците са време за радост и обич и бижутата са начин да споделите тези чувства с вашите близки. Независимо от повода, подаръкът на бижу ще бъде винаги актуален и оценен. Защо да ги изберете за подарък?

×