САМО ДНЕС 27/04/2024г. 50% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ БИЖУТА С ДИАМАНТ

Карат в златото – какво означава?

На нашия уебсайт ще намерите пръстени и бижута, налични в няколко различни златни карата: 14K и 18K. Но какво означава Карат? И как да изберете между тях за вашите златни бижута?

На нашия уебсайт ще намерите пръстени и бижута, налични в няколко различни златни карата: 14K и 18K. Но какво означава Карат? И как да изберете между тях за вашите златни бижута?

Чисто злато

Нека започнем, като разберем какво имаме предвид, когато говорим за „чисто злато“. Чистото злато е метал, който е 100% злато, несмесен с никакъв друг елемент. Чистото злато също обикновено се нарича 24-каратово злато.

Чистото злато се смесва с други метали, за да се направят бижута

Чистото злато е красиво и рядко. Освен това е сравнително меко и не е много подходящ за бижута, които ще се носят ежедневно. За да се направят златни бижута, които са красиви, но и достатъчно твърди и издръжливи, за да се носят, чистото злато се прави в сплав (смес) с други метали като сребро, паладий и мед в зависимост от желания краен цвят. Комбинацията от метали води до трите основни вида злато: жълто злато (естествения цвят на златото), бяло злато и розово злато.

По-висок карат означава по-голям процент злато

„Каратът“ е единицата, използвана в бижутата за измерване на количеството злато в едно бижу спрямо другите метали, които присъстват. По-високият карат означава по-висок процент злато в бижутата.

Например 24-каратово (24K) злато е чисто злато без други метали. 18-каратово (18K) злато е изработено със 75% чисто злато и 25% други сплави. 14-каратово (14K) злато е изработено с 58,3% чисто злато и 41,7% други сплави. 10-каратово (10K) съдържа 41,7% чисто злато и 58,3% други метали.

Как стои въпроса с бялото злато?

За да се направят бижута от „бяло злато“, чистото злато се смесва с бели метали като сребро и паладий. Каратът на бялото злато следва същия модел като жълтото злато, като 18K бяло злато съдържа 75% злато, 14K бяло злато съдържа 58% и 10K съдържа 42%.

По-високият карат означава ли злато с по-високо качество?

Просто казано, не. 24K злато е златото с най-висок карат, но това не означава непременно, че е с по-високо качество. Това означава, че в него има повече злато, отколкото в 14K или 10K и следователно е по-ценно, но не непременно по-добро. 24-каратовото злато рядко се използва в бижутата, тъй като е много меко. 14 и 18-каратовото злато са най-използваните за дамски и мъжки пръстени и бижута, тъй като са и красиви, и издръжливи.

Сподели статията

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Други теми

5 Lyubopitni Fakta Za Diamantite

5 Любопитни факта за диамантите

Kой не обича диаманти? Освен брилянтни, бляскави, спиращи дъха и мистериозни, тези популярни скъпоценни камъни са изключително интригуващи. Защо? Ето 5 впечатляващи факти, които ще ви накарат да се влюбите още повече в този скъпоценен камък.

Zhalto I Byalo Zlato Razliki I Koe Da Izberete

Жълто и Бяло злато – разлики и кое да изберете?

Ние от Бижута Давков Ви предлагаме разнообразие от бижута от злато. Сигурно сте забелязали, че може да избирате между жълт и бял цвят на златото. Какви са разликите, дали бялото злато наистина е злато и кое да изберете?

Bizhutata Perfektnite Podaraczi Za Vseki Povod

Бижутата – перфектните подаръци за всеки повод!

Празниците са време за радост и обич и бижутата са начин да споделите тези чувства с вашите близки. Независимо от повода, подаръкът на бижу ще бъде винаги актуален и оценен. Защо да ги изберете за подарък?

×