Скъпоценни камъни – защо да ги изберете?

Всички сме се впечатлявали от ярките и красиви цветове на камъните и сме били заинтригувани от интересните им имена. Какво са скъпоценните камъни, каква е разликата между тях и полускъпоценните и какво Ви предлагаме ние? Вижте в тази статия.  

Всички сме се впечатлявали от ярките и красиви цветове на камъните и сме били заинтригувани от интересните им имена. Какво са скъпоценните камъни, каква е разликата между тях и полускъпоценните и какво Ви предлагаме ние? Вижте в тази статия.  

 

Какво са скъпоценните камъни? 

Скъпоценният камък е минерал или скала, който може да се използва в направата на бижута след рязане или фасетиране и полиране. Скъпоценните камъни са били ценени и търсени от хиляди години заради тяхната красота, метафизични свойства и търговска употреба. Скъпоценните камъни са разнообразни по своята красота и много скъпоценни камъни се предлагат в зашеметяващо разнообразие от цветове. Повечето скъпоценни камъни не са впечатляващи в необработено състояние. Те могат да изглеждат като обикновени камъни или камъчета. След умело изрязване и полиране се вижда пълния им цвят и блясък. 

 

Как се формират скъпоценните камъни? 

Въпреки че по-голямата част от скъпоценните камъни се създават под повърхността на земята, има редица различни начини, по които могат да бъдат създадени отделни камъни. Голям брой от тези скъпоценни камъни се създават, когато минералите реагират с водата, която се намира точно под повърхността на земята и след това минералите се разтварят. Този процес позволява на минералите да се образуват със скъпоценни камъни като опали, ахати и аметисти, които се образуват, когато разтворът се охлади или изпари.  

Скъпоценни камъни като малахит, азурит или тюркоаз се образуват, когато водата се смеси със скали, които са богати на мед. От древни времена има силна история, свързана с тюркоазените скъпоценни камъни, като древните египтяни ги смятат за изключително скъпоценен камък. Това означава, че тюркоазените скъпоценни камъни съществуват от 4000 години или дори повече! 

 

Класификация 

Традиционната класификация на Запад, която датира от древните гърци, започва с разграничение между скъпоценни и полускъпоценни камъни. В съвременната употреба скъпоценните камъни са смарагд, рубин, сапфир и диамант, като всички останали скъпоценни камъни са полускъпоценни. Това разграничение отразява рядкостта на съответните камъни в древни времена, както и тяхното качество: всички са полупрозрачни с фин цвят в най-чистите си форми, с изключение на безцветния диамант, и много твърди. Други камъни се класифицират по техния цвят, полупрозрачност и твърдост. Традиционното разграничение не отразява непременно съвременните ценности; например, докато гранатите са сравнително евтини, зеленият гранат, наречен цаворит, може да бъде много по-ценен от смарагд със средно качество. Използването на термините „скъпоценни“ и „полускъпоценни“ в търговския контекст е вероятно подвеждащо, тъй като предполага, че определени камъни са по-ценни от други, когато това не е отразено в действителната пазарна стойност. 

 

Какво Ви предлагаме ние

Бижута Давков Ви предлага избор на бижута със всеки от скъпоценните камъни. Да разгледаме свойствата им по-отблизо: 

 

Сапфир

Цвят – син, жълт, зелен, бял, безцветен, розов, оранжев, кафяв и лилав 

Скала за твърдост по Моос – 9 

Източник – Среща се главно в Шри Ланка, Тайланд, Бирма, Австралия, Индия, Бразилия и Африка 

  

Сапфирът също е разновидност на минерала корунд и представлява всички цветове с изключение на червения корунд, който е рубин. Синият е основният цвят на сапфира, но този скъпоценен камък се среща и в цветове като зелено, оранжево, розово, сиво, безцветно, черно, кафяво и лилаво. Думата „сапфир“ в нейния обикновен контекст се отнася само за син сапфир. Сапфир с цвят, различен от син, често се нарича „изискан“ в търговията със скъпоценни камъни. Скъпоценният камък сапфир символизира хармония, приятелство и лоялност. 

Сапфирът е най-ценният син скъпоценен камък. Това е най-желаният скъпоценен камък поради своя цвят, твърдост, издръжливост и блясък. Висококачествените сапфири са изключително редки. Рязането на този скъпоценен камък изисква голямо умение и опит. 

Сапфирът също се счита за отличен избор за бижута. По твърдост и издръжливост той отстъпва само на диаманта (и равен на рубина). Може да се носи всеки ден, за разлика от по-крехките скъпоценни камъни като опал или топаз. 

Нашите предложения:

 

Рубин

Цвят – Яркочервен, кафеникавочервен, лилавочервен, тъмночервен 

Скала за твърдост по Моос – 9 

Източник – Среща се главно в Бирма, Тайланд, Шри Ланка и Танзания 

  

Рубинът е червената разновидност на минерала корунд, един от най-твърдите минерали на Земята. Сапфирът също е разновидност. Само червеният корунд има право да се нарича рубин, а всички останали цветове се класифицират като сапфири. Най-ценният оттенък е кървавочервен или пурпурен, известен в търговията като червено от „гълъбова кръв“. 

Името на този богат и благороден скъпоценен камък идва от латинското „Ruber“ за „червен“. На санскрит рубинът се нарича „Ратнарадж“, което означава „кралят на скъпоценните камъни“. В продължение на хиляди години рубинът е смятан за един от най-ценните скъпоценни камъни на Земята. Има всичко, което един скъпоценен камък трябва да има: великолепен цвят, отлична твърдост и изключителен блясък. В допълнение към това, той е изключително рядък скъпоценен камък, особено в своите по-фини качества. Най-важното нещо за този скъпоценен камък е неговият цвят. Червеният цвят на рубина е несравним: топъл и огнен. Прозрачните рубини с големи размери са дори по-редки от диамантите. 

Нашите предложения:

Смарагд 

Цвят – смарагдово зелено до тъмно зелено 

Скала за твърдост по Моос – 7,5 – 8 

Източник – открит в Колумбия, Бразилия, Зимбабве, Южна Африка, Афганистан, САЩ 

  

Смарагдът(изумруд) е очарователен и красив скъпоценен камък. Името на този забележителен скъпоценен камък идва от гръцки „Smaragdos“, което означава „Зелен камък“. Неговият красив зелен цвят, съчетан с неговата издръжливост и рядкост, го прави един от най-ценните скъпоценни камъни. Наситено зеленото е най-желаният цвят в смарагдите. Зеленият цвят на този камък има мистично значение в много култури и религии. 

Въпреки че изумрудите са известни със своите недостатъци, тези скъпоценни камъни са били на висока почит от древни времена. Безупречните камъни са много необичайни и са изключително ценни, понякога дори повече от диамантите. Неговата твърдост предпазва камъка до голяма степен от надраскване, но може да развие вътрешни пукнатини при силен удар или излагане на екстремна температура.  

Нашите предложения:

Сподели статията

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Други теми

5 любопитни факта за диамантите

5 Любопитни факта за диамантите

Kой не обича диаманти? Освен брилянтни, бляскави, спиращи дъха и мистериозни, тези популярни скъпоценни камъни са изключително интригуващи. Защо? Ето 5 впечатляващи факти, които ще ви накарат да се влюбите още повече в този скъпоценен камък.

Карат в златото - какво означава?

Карат в златото – какво означава?

На нашия уебсайт ще намерите пръстени и бижута, налични в няколко различни златни карата: 14K и 18K. Но какво означава Карат? И как да изберете между тях за вашите златни бижута?

Жълто и Бяло злато - разлики и кое да изберете?

Жълто и Бяло злато – разлики и кое да изберете?

Ние от Бижута Давков Ви предлагаме разнообразие от бижута от злато. Сигурно сте забелязали, че може да избирате между жълт и бял цвят на златото. Какви са разликите, дали бялото злато наистина е злато и кое да изберете?

×