Каква е разликата между диамант и цирконий?

Въпреки че диамантът и кубичният цирконий могат да изглеждат подобни на нетренирано око, тези два скъпоценни камъка имат разлики. Какви са те?

Въпреки че диамантът и кубичният цирконий могат да изглеждат подобни на нетренирано око, тези два скъпоценни камъка имат различен химичен състав и физични свойства. В това ръководство ще научите как да забележите разликата между диамант и кубичен цирконий.

Какво е кубичен цирконий?

Кубичният цирконий е безцветен, синтетичен скъпоценен камък, направен от кубична кристална форма на циркониев диоксид. Кубичният цирконий може да се появи в природата в минерала баделеит, въпреки че е изключително рядко.

Кубичният цирконий не е същият като естествено оцветения скъпоценен камък циркон. Кубичният цирконий се получава чрез топене на прах от циркониев оксид със стабилизатори като магнезий и калций при 4982ºF. След втърдяване кристалите се образуват и стабилизират. След това кристалите се изрязват и полират.

Често считан за евтина алтернатива на диаманта, кубичният цирконий се отличава със своите естетически качества и физическа структура, тъй като е отгледан в лаборатория.

Какво е диамант?

Диамантът е единственият скъпоценен камък, направен от един елемент: обикновено е около 99,95 процента въглерод. Останалите 0,05 процента могат да включват един или повече микроелементи, които са атоми, които не са част от основната химия на диаманта.

 

Диаманти срещу кубичен цирконий

 

Цена

Не е изненадващо, че тъй като е произведен от човека и се счита за имитация на диамант, кубичният цирконий ще струва значително по-малко от диамант. Естествените диаманти обикновено варират от 7 000 до 10 000 долара за карат въз основа на качеството и точните спецификации. Кубичният цирконий обикновено е по-малко от 30 долара за „карат“.

Издръжливост

Устойчивостта на минералите се класира по нещо, наречено скала за твърдост на Моос, със стойности между 1 и 10. „Диамантите са 10 по скалата за твърдост на Моос, което означава, че те са най-твърдият скъпоценен камък“, казва Уегман. „Кубичният цирконий е приблизително 8 до 8,5, което означава, че ще се отчупи и надраска много по-лесно, отколкото диамантът.“

Ако сте човек, който често работи с ръцете си или просто сте склонни да бъдете по-малко деликатни с бижутата, по-издръжливият скъпоценен камък е нещо, на което си струва да дадете приоритет, за да може да се запази по-дълго.

Цвят

Кубичният цирконий е имитация на перфектен диамант, така че ще изглежда безцветен и безупречен.

Естествените диаманти се класифицират по скала от D до Z, като D представя безцветни диаманти. Истинските безцветни естествени диаманти са изключително редки и скъпи, поради което е по-вероятно да намерите почти безцветен диамант с класификация G до J.

Чистота

Кубичният цирконий имитира перфектен диамант, което означава такъв без недостатъци. Въпреки това, практически всички естествени диаманти ще имат леки несъвършенства или петна, които обикновено се виждат само с професионално оборудване.

Ако желаете да разберете повече за характеристиките на диаманта като цвят, чистота, карат, шлифовка, посетете нашата страница За диамантите.

Как може да различим цирконий от диамант?

Най-добрият начин е да погледнете камъните под естествена светлина: диамантът излъчва повече бяла светлина (блясък), докато кубичният цирконий излъчва забележима дъга от цветна светлина (прекомерна светлинна дисперсия). Излишната светлинна дисперсия е ключов знак, че камъкът не е диамант.

Добър ли е кубичният цирконий за годежен пръстен?

В крайна сметка този избор зависи от вас и вашия партньор. Въпреки че кубичният цирконий е достъпна опция, той не притежава същата привлекателност като диаманта по отношение на рядкост, сложност и красота. Ако бюджетът ви притеснява, но не сте сигурни за кубичния цирконий, не забравяйте, че други скъпоценни камъни като сапфири и изумруди често са по-евтини от диамантите и също могат да направят уникални годежни пръстени.

 

В Давков предлагаме бижута както с диаманти, така и с циркони. Разгледайте нашия сайт и изберете най-доброто за Вас!

В нашия блог сме подготвили и специална статия за това как да изберем перфектния годежен пръстен.

Сподели статията

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Други теми

Жълто и Бяло злато - разлики и кое да изберете?

Жълто и Бяло злато – разлики и кое да изберете?

Ние от Бижута Давков Ви предлагаме разнообразие от бижута от злато. Сигурно сте забелязали, че може да избирате между жълт и бял цвят на златото. Какви са разликите, дали бялото злато наистина е злато и кое да изберете?

Бижутата - перфектните подаръци за всеки повод!

Бижутата – перфектните подаръци за всеки повод!

Празниците са време за радост и обич и бижутата са начин да споделите тези чувства с вашите близки. Независимо от повода, подаръкът на бижу ще бъде винаги актуален и оценен. Защо да ги изберете за подарък?

Скъпоценни камъни - защо да ги изберете?

Скъпоценни камъни – защо да ги изберете?

Всички сме се впечатлявали от ярките и красиви цветове на камъните и сме били заинтригувани от интересните им имена. Какво са скъпоценните камъни, каква е разликата между тях и полускъпоценните и какво Ви предлагаме ние? Вижте в тази статия.  

×