Годежни и сватбени пръстени – каква е разликата и как да ги носите?

Каква е разликата между годежните и сватбени пръстени? Имате ли нужда от брачна халка? Ако искате да носите и двете, трябва ли да са в един стил и да се носят заедно?

Размяната на пръстени като традиционен символ на брака датира от древни времена. Каква е разликата между годежните и сватбени пръстени? Имате ли нужда от брачна халка? Ако искате да носите и двете, трябва ли да са в един стил и да се носят заедно?

Разликите

Годежни пръстени

Традиционните годежни пръстени обикновено имат един доминиращ камък, който или стои сам, или е заобиколен от по-малки камъни. Годежен пръстен обикновено се дава като част от предложението или, ако не, в ранен момент от годежа.

Нашите предложения:

Сватбени пръстени

Сватбеният пръстен традиционно е семпла халка или инкрустирана с малки диаманти халка, която получавате, когато разменяте обетите си по време на сватбената церемония. Халката може да е изработена от различни цветове или да съчетава различни повърхности. Обикновено има и доста значителна разлика в цените между годежните и сватбените пръстени. Дори сватбената халка да има инкрустирани диаманти или други скъпоценни камъни, общото и тегло в карати обикновено е по-малко от това на годежния пръстен.

Нашите предложения:

Как да ги носите

Традиционно и в повечето култури вашият годежен пръстен и сватбен пръстен се носят заедно на един и същ пръст, известен като „безименния пръст“. Това е четвъртият пръст на лявата ви ръка, точно до кутрето ви. Така след сватбата двата пръстена започват да се носят като чифт. Сватбеният пръстен се поставя първо на пръста, така че да е най-близо до сърцето ви, а годежният пръстен следва от външната страна.

Разбира се, това не са стриктни правила. След като това са ценни бижута, които ще носите цял живот, важното е Вие да обичате пръстените си и да ги носите по начин, който е най-удобен за Вас.

 

Кога да изберете пръстените

Що се отнася до времето, ще искате да сте сигурни, че сте оставили поне три месеца преди сватбата, за да бъдат произведени сватбени халки. По този начин всички евентуално възникнали проблеми могат да бъдат отстранени и ще сте готови с тази важна част от вашата церемония достатъчно рано.

 

Имате ли нужда и от годежен пръстен и от брачна халка?

В крайна сметка това наистина се свежда до лични предпочитания. Ако харесвате традиционния вид, тогава да, разбира се. Комбинацията от сватбена халка и годежен пръстен е класическа и красивa визия.

Разбира се, ако предпочитате да носите само един пръстен, който да символизира както годежа ви, така и вашия (бъдещ) семеен статус, това е напълно приемливо. Ето няколко разумни причини, поради които някои булки избират да носят само един пръстен:

  • Единичните пръстени могат да бъдат по-удобни и по-малко натрапчиви  и могат да изглеждат абсолютно зашеметяващо сами по себе си.
  • Ако сте малко разсеяни, имате един пръстен по-малко, за който може да се притеснявате, че ще загубите.
  • Не е нужно да се притеснявате за два перфектно съвпадащи пръстена. Понякога може да е трудно да намерите сватбена халка, която да пасва на вашия годежен пръстен, ако не са закупени като комплект.
  • Средствата, които обикновено се отделят както за годежен пръстен, така и за сватбена халка, могат да бъдат инвестирани в един-единствен забележителен пръстен.

 

Обобщение

Няма правилен или грешен отговор, когато става въпрос за избора на годежни и сватбени пръстени. Каквото и да изберете, просто се уверете, че ще има трайно значение за вас в продължение на много години напред и че обичате Вашите пръстени!

Сподели статята

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Други теми

Скъпоценни камъни - защо да ги изберете?

Скъпоценни камъни – защо да ги изберете?

Всички сме се впечатлявали от ярките и красиви цветове на камъните и сме били заинтригувани от интересните им имена. Какво са скъпоценните камъни, каква е разликата между тях и полускъпоценните и какво Ви предлагаме ние? Вижте в тази статия.  

Kак да изберем годежен пръстен с диамант?

Kак да изберем годежен пръстен с диамант?

Време ли е да започнете да пазарувате за годежен пръстен? Вижте някои стъпки, които ще Ви помогнат за намирането на идеалния годежен пръстен за половинката ви. 

×