САМО ДНЕС 27/04/2024г. 50% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ БИЖУТА С ДИАМАНТ

Как да разпознаем качеството на диамантите?

Качеството на диамантите се определя от 4 фактора: Чистота, Цвят, Шлифовка и тегло в Карати. Нека разгледаме тези фактори поотделно.

Едно от първите неща, които повечето хора научават за диамантите, е, че не всички диаманти са еднакви. Всъщност всеки диамант е уникален. Диамантите се предлагат в много размери, форми, цветове и с различни вътрешни характеристики.

Стойността и качеството им се основава на комбинация от фактори. Рядкостта е един от тези фактори. Диамантите с определени качества са по-редки — и по-ценни — от диамантите, на които те липсват.

Специалистите по бижута използват систематичен начин за оценка и обсъждане на тези фактори. В противен случай не би имало начин да се сравни един диамант с друг. Професионалистите по диаманти използват системата за класификация, разработена от GIA през 50-те години на миналия век, която установява използването на четири важни фактора за описание и класифициране на диаманти: Чистота, Цвят, Шлифовка и тегло в Карати. Нека разгледаме тези фактори поотделно.

Цвят

za diamantite 3

Качеството на цвета на вашия диамант може да окаже голямо влияние върху неговата стойност. Перфектният диамант е безцветен и всеки нюанс за цвят прави колосална разлика в качеството на вашия диамант. Докато се движите надолу по цветовата скала, в камъните се появяват жълти или кафяви нюанси и този цветен нюанс намалява стойността и качеството на диаманта.

„Много от тези цветови разграничения са толкова фини, че са невидими за необученото око“, обяснява Гемологичният институт на Америка (GIA). „Но тези малки разлики правят много голяма разлика в качеството и цената на диаманта.“

Качеството на цвета на диаманта се оценява с помощта на скала за 23 цветови класификации, вариращи от D до Z. Всяка буква съответства на пет подкатегории качество на цвета.

Елементите на скалата за градиране на диамантите на GIA са:

Безцветен (D-F)
Почти безцветен (G-J)
Лек (K-M)
Много лек (N-R)
Светъл (S-Z)

Чистота

za diamantite 2

Диамантите имат вътрешни характеристики, наречени инклузии, и външни белези, наречени дефекти. Заедно те се наричат характеристики на чистота. Чистотата е относителната липса на инклузии и белези.

Безупречният диамант няма инклузии или повърхностни несъвършенства, докато диамант с лошо качество ще има инклузии, които могат да бъдат забелязани с невъоръжено око и може дори да има стружки или други повърхностни дефекти.

Характеристиките на чистотата на диаманта се оценяват, докато диамантът се изследва при 10-кратно увеличение. След това качеството на чистотата се посочва с помощта на скала с 11 степени. Диамантените степени на чистота под 10x увеличение включват:

Flawless (FL) диаманти нямат инклузии или петна.
Internally Flawless (IF) диаманти нямат вътрешни инклузии, но може да имат леки дефекти по повърхността, видими при 10x увеличение.
Very, Very Slightly Included (VVS1) и (VVS2) диаманти имат малки инклузии, които са трудни за забелязване, дори при 10x увеличение.
Very Slightly Included (VS1) и (VS2) диаманти имат незначителни инклузии, които понякога се откриват много лесно при 10x увеличение. Тези включвания обаче са невидими с просто око.
Slightly Included (SI1) и (SI2) диаманти имат забележими инклузии при увеличение, които могат да се видят с невъоръжено око.
Included (I1), (I2) и (I3) диаманти имат очевидни инклузии, лесно видими с невъоръжено око.

Шлифовка

Качеството на шлифоването на вашия диамант е от естетическо значение. Добре шлифованият диамант е създаден да заслепява, тъй като всеки ъгъл и фасет на вашия диамант взаимодейства със светлината по красив начин. Перфектната шлифовка включва тези три оптични ефекта, правейки вашия диамант зашеметяващ:

Яркост – Това е отражението на бялата светлина на вашия диамант.
Огън – Огънят се отнася до цветните проблясъци, които вашия диамант отразява, когато светлина се пречупва.
Сцинтилация – Този фактор е играта между светлите и тъмните зони на вашия диамант.
Общата идея за качествена шлифовка е да има перфектен контраст между светлите и тъмните зони на вашия диамант за брилянтен, остър външен вид.

AGS (American Gem Society) и други реномирани класьори за диаманти използват 10-точкова скала за качество на шлифовка, но различните лаборатории за класификация ще използват малко по-различна номенклатура. Качеството на шлифовка за скалата на AGS варира от:

Ideal Cut (0)
Excellent Cut (1)
Very Good Cut (2)
Good Cut (3 to 4)
Fair Cut (5 to 7)
Poor Cut (8 to 10)

Карат

za diamantite

Каратът е единицата мярка за тегло, с която се измерват диамантите. 1 карат диамант тежи точно 0,20 гр. Тъй като по-големите диаманти обикновено струват повече от по-малките, теглото в карати често се свързва с качеството и стойността на диаманта.

Също така е важно да се разбере, че не всички карати са еднакви. Не забравяйте, че теглото в карати е само един от многото фактори, които влияят на стойността на диаманта. Следователно двукаратов диамант с по-нисък цвят, шлифовка и чистота може да бъде по-евтин от еднокаратов с по-високо качество. По принцип това измерване на качеството може да ви даде изкривено възприемане на стойността. „Сравняването на стойността на диамантите по тегло в карати е като сравняване на стойността на картини по размер“, обяснява AGS.

Също така е важно да се отбележи, че един диамант може да изглежда по-голям от друг, дори ако и двата имат еднакво тегло в карати. Защо? Някои диамантени форми просто изглеждат по-големи от други. Например еднокаратов кръгъл или диамант във форма Изумруд може да изглежда по-голям от еднокаратов диамант форма Възглавница, въпреки че са с абсолютно същото тегло.

Винаги вземайте предвид четирите основни характеристики на диаманта, а не просто теглото, когато проверявате качеството на вашия диамант.

Сега когато знаете как да проверите качеството на диамантите, разгледайте нашите предложения и намерете най-доброто за Вас!

Сподели статията

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Други теми

5 Lyubopitni Fakta Za Diamantite

5 Любопитни факта за диамантите

Kой не обича диаманти? Освен брилянтни, бляскави, спиращи дъха и мистериозни, тези популярни скъпоценни камъни са изключително интригуващи. Защо? Ето 5 впечатляващи факти, които ще ви накарат да се влюбите още повече в този скъпоценен камък.

Karat V Zlatoto Kakvo Oznachava

Карат в златото – какво означава?

На нашия уебсайт ще намерите пръстени и бижута, налични в няколко различни златни карата: 14K и 18K. Но какво означава Карат? И как да изберете между тях за вашите златни бижута?

Zhalto I Byalo Zlato Razliki I Koe Da Izberete

Жълто и Бяло злато – разлики и кое да изберете?

Ние от Бижута Давков Ви предлагаме разнообразие от бижута от злато. Сигурно сте забелязали, че може да избирате между жълт и бял цвят на златото. Какви са разликите, дали бялото злато наистина е злато и кое да изберете?

×