САМО ДНЕС 27/04/2024г. 50% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ БИЖУТА С ДИАМАНТ

Жълто и Бяло злато – разлики и кое да изберете?

Ние от Бижута Давков Ви предлагаме разнообразие от бижута от злато. Сигурно сте забелязали, че може да избирате между жълт и бял цвят на златото. Какви са разликите, дали бялото злато наистина е злато и кое да изберете?

Ние от Бижута Давков Ви предлагаме разнообразие от бижута от злато. Сигурно сте забелязали, че може да избирате между жълт и бял цвят на златото. Какви са разликите, дали бялото злато наистина е злато и кое да изберете?  

Тук ще обсъдим плюсовете и минусите на бялото злато и жълтото злато и основните разлики между двете, така че да разберете всичко, което трябва да знаете преди да направите Вашия избор. 

 

Как са направени 

Важно е да знаете как се прави златото, за да разберете основната разлика между бялото и жълтото злато. Златото, в най-чистата си форма, се състои от 24 карата. Поради своята пластичност, чистото злато трябва да се комбинира с други сплави като мед, сребро, никел, паладий и цинк, за да стане достатъчно издръжливо за ежедневно носене. Ето защо по-голямата част от фините бижута се предлагат в 10K, 14K и 18K златни разновидности.  

Чистото злато има жълт оттенък, така че жълтото злато не се нуждае от допълнителни елементи, които да повлияят на цвета му; Въпреки това, той се нуждае от допълнителни сплави, за да увеличи своята издръжливост. 

Бялото злато обикновено има повече метални сплави от жълтото злато, за да му придаде бял цвят. Точно както медните сплави помагат да стане розовото злато розово, сплавите на бялото злато, съставени от елементи като манган, паладий и никел, правят бялото злато бяло. Често бялото злато се покрива с родий. Това родиево покритие придава лъскав блясък на бижутата и ги предпазва от надраскване. 

 

Цвят 

Жълтото злато и бялото злато, въпреки че и двете съдържат елементи от злато, са различни цветове, което е може би най-голямата разлика между двете и ще повлияе най-много на личните предпочитания. 

Жълтото злато е цветът, за който се сещате, когато мислите за злато – топъл, привлекателен и класически. Жълтото злато изглежда страхотно на всеки и с почти всеки стил и цвят камък. Помислете за подтона на кожата си – при хората с по-топли тонове на кожата топлината и цветът на жълтото злато наистина изпъква. 

Бялото злато изглежда повече сребристо от златото и има бял блясък. Студените тонове на кожата изглеждат най-добре с острия блясък на бялото злато. Годежните пръстени от бяло злато се съчетават най-добре с камъни, които също са по-студени на цвят, като безцветни диаманти, смарагди (изумруди) и сини сапфири. 

 

Издръжливост и поддръжка 

Жълтото злато и бялото злато също се различават по това колко издръжливи са, което е важно да се отбележи, особено ако начинът ви на живот включва работа с ръцете ви или активност по начин, който може да повреди годежния ви пръстен. 

Поради високото си съдържание на злато, жълтото злато е по-податливо на драскотини и вдлъбнатини. Въпреки това, с редовно полиране то може да възстанови своята яркост и красота. Плюс това, поради своята гъвкавост, вашият годежен пръстен от жълто злато може лесно да бъде преоразмерен, ако е необходимо. 

Бялото злато е малко по-издръжливо от жълтото злато поради добавянето на никел и други метални сплави. Въпреки това, то се нуждае от също толкова, ако не и повече, поддръжка от жълтото злато, за да запази блясъка си. Бялото злато често е покрито с родиево покритие, което му придава блясъка, който искате в годежен пръстен или друго бижу. Това родиево покритие не само придава блясък, но и допълнителна защита от драскотини и вдлъбнатини. Въпреки това, той се износва с времето и трябва да се сменя на всеки две години. 

 

Цена 

Може да се учудите, но жълтото злато и бялото злато често са еднакви по цена. Това е особено вярно, ако процентното съдържание на чисто злато е същото. Например 14K бяло злато ще бъде сравнимо по цена с 14K жълто злато. 

В някои случаи бялото злато може да е малко по-скъпо поради родиевото покритие. 

Като цяло тези два метала рядко се поставят на драстично различни ценови точки. 

 

Популярност 

Докато бялото злато набира популярност през последните години поради своята модерна и съвременна естетика, жълтото злато остава класически и вечен избор, който все още е популярен в сватбените халки и много видове фини бижута. 

Жълтото злато традиционно се свързва с лукс и богатство, докато бялото злато се свързва с модерност и изтънченост. 

 

Обобщение 

С два ценни метала, от които да избирате, може да е трудно да разберете кой е най-добрият за вас. В крайна сметка всичко се свежда до лични предпочитания и нужди. 

Както бялото злато, така и жълтото са вечни опции за бижута, така че не можете да сбъркате.

 

Разгледайте нашата селекция, за да намерите стила, най-подходящ за Вас. 

Сподели статията

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Други теми

5 Lyubopitni Fakta Za Diamantite

5 Любопитни факта за диамантите

Kой не обича диаманти? Освен брилянтни, бляскави, спиращи дъха и мистериозни, тези популярни скъпоценни камъни са изключително интригуващи. Защо? Ето 5 впечатляващи факти, които ще ви накарат да се влюбите още повече в този скъпоценен камък.

Karat V Zlatoto Kakvo Oznachava

Карат в златото – какво означава?

На нашия уебсайт ще намерите пръстени и бижута, налични в няколко различни златни карата: 14K и 18K. Но какво означава Карат? И как да изберете между тях за вашите златни бижута?

Bizhutata Perfektnite Podaraczi Za Vseki Povod

Бижутата – перфектните подаръци за всеки повод!

Празниците са време за радост и обич и бижутата са начин да споделите тези чувства с вашите близки. Независимо от повода, подаръкът на бижу ще бъде винаги актуален и оценен. Защо да ги изберете за подарък?

×